14 Mayıs 2012 Pazartesi

Obama ve Eşcinsellik II: Haklar ve Haleler


Dünkü sloganımızı didiklerken değinmeye çalıştığım konuların neredeyse tümü, bugün yeni bir sloganla, ‘bu da size kapak olsun’ dercesine, yine karşımıza dikildi. Böylece gündem zorlamasıyla ve fikri takip etiğine saygı gereği, ikinci sloganımız, Newsweek kapağındaki slogan olarak belirlenmiş oldu: “Ilk Eşcinsel Başkan



Obama’nın sloganında bulamadığım her tür özellik, bu slogan da mevcut: albeni, akılda kalıcılık, kelime oyunu, ters köşeye yatırma ne ararsan var. Ne de olsa bu sefer sloganımız gücünü altındaki ünlü imzadan değil, üzerindeki ünlü dergi adından alıyor.

Vakti zamanında gazetecilik yaptığım dönemlerde bana belletilmiş olduğu gibi başlık, altındaki haberi sattırmaya yönelik bir reklam sloganı. Gerçi o zamandan bu zamana işler değişti, tweet dünyasına geçiş yaptık ve artık başlık zaten haberin kendisi olma iddasında, kimsenin altını, içini okumayacağı bile varsayılabilir.

Önce şu ters köşeden başlayalım o vakit. Haliyle, Obama gey değil. Ama belli ki eşcinsel evliliği savunanlar, fahri eşcinsel ünvanına otomatik olarak sahip olabiliyorlar. Başka türlü söylemek gerekirse, eşcinsel evliliği savunmak demek eşcinsel olmak demek. Evlilik eşittir eşcinsellik. Geldiğimiz nokta bu.

Daha vahimi Amerikalı eşcinsellerin geldiği nokta bu. O eşcinseller ki, Stonewall’den başlayarak AIDS krizinde bile tek birgün evliliği gündemlerine almadılar, ‘böyle yaşamakta ısrar ederseniz hepiniz ölürsünüz’ diye ağzı salyalı tehditlerin en ciddiye alınabileceği dönemde bile, bıraktım evliliğe, tekeşliliğe bile yüz vermediler. Madem ki artık evlilik eşittir gey, o halde o efsanevi gey aktivistleri herhalde gey değildi.

Ve Obama eşcinselse, ben değilim.

Bakın gördünüz mü ne oldu. Daha yeni yeni göğsümü gere gere eşcinselim diyebilir hale gelmiştim, hooop bana eşcinsel değilim dedirttiler.

Bana dedirtmelerine gerek yoktu tabii. Zaten, gey olmayana gey diyen, gey olana da, gey değil demektedir. Benim bildiğim eşcinselim, çünkü hemcinslerimle sevişiyorum. Benim bildiğim eşcinselliğimin, evlilik kurumuna dair fikirlerimle bir ilgisi yok. Ama benim bildiğimin artık yatacak yeri kalmamış zira bu sloganın da gösterdiği gibi gey’in tanımı değiştiriliyor artık.

‘İlk Eşcinsel Başkan’ sloganı eşcinsel kelimesinin içini boşaltıyor, en önemlisi de eşcinselliği, cinsellikten kopartıyor. Eşcinselliği siliyor ve yeniden görünmez kılıyor.

Bu açıdan son derece de tutarlı bir slogan zira evlilik hakkı talep eden eşcinsel hareketi, asimilasyon yanlısı bir hareket. Hatta queer hareketten tam da bu açıdan ayrılıyor. Bu hareketin, son gelmek istediği nokta, gey diye bir sözcüğe gerek kalmadığı nokta. Ve hareket amacına ulaşmış görünüyor. Belli ki artık gey, bizim bildiğimiz anlama gelmiyor.  

Bu sloganın incelenmesi gereken bir boyutu daha var. Obama ilk eşcinsel başkan değil ama ilk siyah başkan. Hatta sloganı güçlü kılan tam da bu kelime oyunu.  Obama söz konusu olduğunda ‘ilk....başkan’ kalıbını duymaya alışkınız. Burada alışık olduğumuz siyahın yerini, eşcinsel almış olması sayesinde, slogan ezberimizi bozarmış gibi yapıyor ve çarpıcı oluyor. Tabii demin, ‘evlilik eşittir eşcinsel’, gibi bir formül yarattığını öne sürdüğüm slogan bu açıdan bakıldığında, ‘siyah eşittir eşcinsel’ gibi bir formül yaratmış oluyor.

Bu da şaşırtıcı değil zira, asimilasyon yanlısı eşcinsel hareketi kendini daima ırk ve etnisite kökenli hareketlerle bir tutmuş tarihinde. O kadar ki, eşcinselliğin bir tür etnisite olarak görülmesi gerektiği görüşü yaygın bu cenahta. Eşcinselliğin doğuştan geldiğini öne süren bir siyasi duruş bu ve bu yüzden ırk gibi doğuştan gelen diğer özelliklerle arasında bir bağ görüyor. Doğuştancılıkla ilgili dertlerimi başka bir slogana saklıyorum ama bu paradigmada yaptığın değil, olduğunla tanımlanıyorsun ve doğalın o müphem kollarında huzura eriyorsun.

Ya da düpedüz eriyorsun. Öyle ya Obama’nın kafasına bir de hale geçirilmiş.

Meleklerin ve azizlerin başına konuyor hale Hristiyanlıkta. Obama eşcinsellerin koruyucu meleği ve azizi seçilmiş. Bu görsel oyun da iki katmanlı. Bir yandan eşcinsel evliliğe din adına karşı duranlara nazire. Diğer yandan, Obama’nın aldığı fahri eşcinsel ünvanının kutsal bir ünvan olduğunu vurguluyor böylece eşcinselliğin cinsellik vurgusunu, iyice bir silip süpürüp yokediyor.

Hristiyan azizleri, aziz payesini nice eziyete katlanarak alıyorlardı. Günümüzde aziz olmak için bir tweet atmak yetiyor. Ama zaten dünkü sloganbozumum da söylemeye çalıştığım buydu. Hiçbir zaman ama hele bugün ve hele Amerikan başkanı için, eşcinsel evliliği savunmak herhangi bir risk içermiyor ama sanki dünyanın en zorlu mücadelesinden tek başına çıkmış gibi kutsanıyor. Ee tabii evlilik de nihayetinde kutsal bir bağ.

Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine o vakit. Hadi düğün hediyesi olarak da bir Leman karikatürü size:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder